Post your builds

Discussion in 'Coil Building' started by Vape_geek, Jun 25, 2014.

  1. KingPin!

    KingPin! In my defence, I was left unsupervised ^^ Staff Member Senior Moderator VU Donator Platinum Contributor Member For 2 Years VU Challenge Team Reviewer

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 23, 2016
    Messages:
    7,248
    Only works if the spool is round with no notches might be that whiteowl?
     
  2. Carambrda

    Carambrda Gold Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2017
    Messages:
    3,446
    The problem with that is if your spools of Ni80 are by CrazyWire, for example, then the indentations or whachamacallit in the edges of your spools will be preventing you from using, in the same fashion OhmBoy Josh has shown in his video, the bits that came with your Coil Master coiling jig:
    Code:
    https://youtu.be/38kYjw2B3Zk?t=238
     
  3. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    I've yet to use one on a spool they didn't like...well they don't like LV spools because the wire isn't spooled properly but that's a different matter.
    I'm sure there are a few though.

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
    Th3T likes this.
  4. Iliketurtles

    Iliketurtles Silver Contributor Member For 4 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Feb 10, 2015
    Messages:
    734
    My extensive coil knowledge tells me you will get black cotton in the middle of that monstrosity :p
     
    raymo2u likes this.
  5. Whiskeywarrior

    Whiskeywarrior Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    555
    I call it big stupid. 4ply .2×.8 fused with 36g all 316ss. IMG_20170704_101933_800.jpg IMG_20170704_102320_682.jpg
     
    zephyr, mach1ne, Th3T and 9 others like this.
  6. SignMan

    SignMan Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 19, 2016
    Messages:
    657
    zephyr and Whiskeywarrior like this.
  7. Whiskeywarrior

    Whiskeywarrior Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    555
    Thanks @SignMan. I did the decore on 28g to make the alien swoops really bold. I'm gonna make another with a 30g decore to make it really tight to the ribbon.
     
    zephyr, SignMan and Jriley like this.
  8. SignMan

    SignMan Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 19, 2016
    Messages:
    657
    I mounted up those big staples i made. Ohmed out to 0.1 on the nose. Ramp up time is slow but once it gets going it's great!

    0629170026_HDR.jpg 0629170027_HDR.jpg
     
    mach1ne, Th3T, KingPin! and 6 others like this.
  9. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Shows broken image thing .. I dont know why it shows that on some peoples pics
     
    Eggen and SignMan like this.
  10. SignMan

    SignMan Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 19, 2016
    Messages:
    657
    Wierd...i haven't ran into that before
     
  11. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    No idea why i buy expensive ass ribbon i throw it all away
     
    Johnny VapeStand, SignMan and raymo2u like this.
  12. Dustyjeans

    Dustyjeans Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Jan 18, 2017
    Messages:
    418
    Keep at it man! When i 1st started using ribbon 6 months ago it was the bane of my existance. I never thought i was going to get it. Now its my favorite part of the process. Whats the main problem you run into?

    Sent from my SM-G920V using Tapatalk
     
    SignMan and raymo2u like this.
  13. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Doesnt seem to matter what i do with it anymore prep wise, just does not want to cooperate. Was trying to make 5ply .4 framed with 28g ss.. The frame just ended up bunched up on top of ribbon
     
  14. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    If you keep tossing it, your prep is way off. What's the actual problem?
    Ray and I do stuff about as easy and simple as it can be done so it should be easy enough to get your ribbon into a build.

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
    raymo2u likes this.
  15. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Was a brand new 100' roll of KP ribbon .4 ... I might have 20ft left rest is just in trash wire box along with all the other ribbon
     
  16. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    I dont know owl, ill try once more and take pics of my steps
     
  17. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    Stop, don't. Tell me what you're trying to make and I'll tell you how to do it.
    KP wire is too expensive to experiment with, especially when CS is indistinguishable under the macro. Hell I use Kbee SS and get mad color.
    It blows my mind how people will pay 2x or 3x more for ribbon because it comes off the spool perfect when it takes me and Ray about 30 seconds to get enough cheap ribbon ready for a 16+ ply build.

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
    zephyr, gakudzu and raymo2u like this.
  18. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Actually i bought it because KP was the only vendor i found that had .4 in stock, tried temco, LV , kbee and they didnt have it.
    I just want to be able to wrap the ribbon without a piece slipping out of the stack. I want to be able to put it between the frames without my face glowing red cause it all comes undone when i try to get it between the frames
     
    Eggen and SignMan like this.
  19. Dustyjeans

    Dustyjeans Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Jan 18, 2017
    Messages:
    418
    5plys? So your not using the fold/loop method?

    Sent from my SM-G920V using Tapatalk
     
    Jriley likes this.
  20. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    The first setup was 4 ply 2 24" pieces , ran ejuice in a little bottle cap to dip my finger in and run it along the ribbon, found center then pinched together with a piece of 30g(or 28 cant remember) then bound it up right under the hoop
     
  21. Dustyjeans

    Dustyjeans Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Jan 18, 2017
    Messages:
    418
    Just last week I gott .3 & .4 from kbee. Mabey my big 6 spool order wiped out their inventory. Lol sorry

    Sent from my SM-G920V using Tapatalk
     
    Jriley likes this.
  22. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Made some SS aliens, 30gx3 with 40g wrap.
    Then some clapton core aliens i really like the vape off these, this set is 2x 30g ss with 40g wrap and middle core is 30g kanthal with 40g wrap and alien wrap is 38g. Neither build was perfect suppose they'll work[​IMG][​IMG]
     
    mach1ne, MaxPerilous, Th3T and 4 others like this.
  23. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    Are you just talking about fraples?
    Stack your ribbon covered in VG, needs to be 8" long pieces for dual coils. Bind them together a few wraps on the very ends.
    Take one long piece of frame, fold it in half, sit the stack between the frames, glue/bind on both ends, put the open end in the drill, hook the closed end on the swivel.
    Any way other than this takes longer, fails more often, loses pieces of ribbon, etc...
    Like Ray and I say over and over again, float the ribbon.

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
    raymo2u likes this.
  24. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    Oh here's a thing...basic bitch hybrid I guess.
    [​IMG][​IMG]

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
  25. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    I have no idea how to make fraples, well i dont know how to gauge what size decore i need for my alien. Im going to do step by step what you just said tho owl if i make a good set ill send you a bingo box of ejuice... (keep tripping on it)
     
    SignMan likes this.
  26. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Also thats beautiful, i hate you
     
    whiteowl84 and SignMan like this.
  27. Dustyjeans

    Dustyjeans Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Jan 18, 2017
    Messages:
    418
    With all due respect to whiteowl and raymo I dont float the stack on FS builds. Theres always more than one way to skin a cat. Heres how I do mine. Fold and wrap ribbon making sure its all stacked perfect use a little water, put on one slider with moderate tension [​IMG]
    Fold frame wire, align with ribbon stack, wrap (dont let the cores twist here) and put a slider around all. This one can be tight and give it a pinch with nylon plyers.[​IMG]
    Then hook on swivel and pull both sliders towards loose end. The inner slider will line up the ribbon strands all on its own. Keep tension on her, wrap drill end, and glue. Chuck it up pull the drill tight and then i usually move the outside slider to the center of stick. So far Ive done over 40 FS like this and it NEVER fails for me! May take 5 more minutes than the float technique but at this point I dont think thats matters too much. Btw your Aliens are looking clean!

    Sent from my SM-G920V using Tapatalk
     
    gakudzu, KingPin!, Carambrda and 2 others like this.
  28. Dustyjeans

    Dustyjeans Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Jan 18, 2017
    Messages:
    418
    Worked like a charm! I dreaded paraclap before this revelation. Thanks so much man

    Sent from my SM-G920V using Tapatalk
     
    whiteowl84 and SignMan like this.
  29. SignMan

    SignMan Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 19, 2016
    Messages:
    657
    Use 26g frames with .4 ribbon and it would be much easier. Those staples I posted were made with that combo and it makes it easier since they are the same height. I found out the hard way that 28g is smaller than .4 and I could never keep the ribbon from rolling under. Keep trying man! Half the battle is technique/ knowledge. Here's where "the more you know" music cues on an nbc commercial ;)
     
    gakudzu and Jriley like this.
  30. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    A fraple is just a framed staple.

    @Dustyjeans
    Your way works but uses more ribbon to make the loop and stick in the drill and it's much harder to advance to stagertons and SSFCs when you're accustomed to doing it like that because they won't work worth a damn plus when you start turning it fast it'll wobble alot more than it will if you float it which will make it harder to everything. The way you're doing it is the way I started doing it.
    There are shit loads of ways to make fraples but floating shit is the only thing that works on everything.

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
    gakudzu, KingPin!, Dustyjeans and 2 others like this.
  31. Carambrda

    Carambrda Gold Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2017
    Messages:
    3,446
    Why don't you try using a key ring?
     
  32. Eggen

    Eggen Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 10, 2016
    Messages:
    117
    wow! alot of good info in the last few days that I have not been able to get on this thread! I cant wait to get back to attempting more of these builds involving ribbon with all the tips you guys have been talking about. im recovering from a pretty bad concussion so I have not really been able to do much of anything but im hoping to try some of this stuff out in a day or two.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
    gakudzu likes this.
  33. KingPin!

    KingPin! In my defence, I was left unsupervised ^^ Staff Member Senior Moderator VU Donator Platinum Contributor Member For 2 Years VU Challenge Team Reviewer

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 23, 2016
    Messages:
    7,248
    SignMan and Whiskeywarrior like this.
  34. Th3T

    Th3T Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    79
    The button doesn't work on round wire with 40g either from my experience, one of the main reasons I learned to paraclap. Finally have dual spools of 40g so I can try the bag trick, but I've been using some flat lego bricks with one of the bricks having a 3 holes (I'll post a pic if I can) to do the same thing MindForge does with his phone clip thing to get clean paraclaps. Makes it where one mistake near the mid of the strand doesn't have me pulling my hair out lol.
    I just feed the wires down through the top of one of the outer holes and sandwich them parallel, regular paraclap about an inch so I can slide the legos to the core and then go full speed.
    (Only works with round wire of course)
    lego.jpg
     
    gakudzu likes this.
  35. Th3T

    Th3T Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    79
    Got my first mechanical mod from my local shop that was having a 4th of July sale. Got a black coated copper Vaperz cloud XXX with a couple Ijoy 20700s. Got home charged my batteries, and threw my Goon 1.5 on it, with a fralien @ .12 wrapped in 40g 5 wraps on a 3mm. I guess I was sorta let down because of how cool a vape it was. I asked someone on a youtube live show and they suggested I do a .08, so I retuned the same build but with N80 frames and 4 wraps on 3mm (28g frames, 8x.3R, 40g) comes in at .09 and is better but I guess its not what I was expecting. Pretty sure its my build? I tightened up the telescoping part a bit and it seemed to hit better, but I figured around 3.7v fresh batteries (with sag) would be in the neighborhood of 150 watts. It vapes like my 5wrap kanthal frames @ 110-120 watts on my regulated. Any tips? Or suggestions for builds? WP_20170706_11_56_39_Pro.jpg
     
  36. Whiskeywarrior

    Whiskeywarrior Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    555
    Thanks man. I enjoy making them. I have been gone for a bit, did you ever end up getting one coiled up?
     
    SignMan likes this.
  37. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Wish i knew th3t cause id love a mech, but it seems you have to buy a certain type for ohm range you like but i dunno. I read about series and parallel mechs alot and by the time i get done reading i hug my regulated mod and just vape lol
     
    gakudzu likes this.
  38. Whiskeywarrior

    Whiskeywarrior Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    555
    If you want a nice hot vape do a 4 core alien on it. That fralien is just to much metal to heat up.
     
    Th3T likes this.
  39. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    What about .13ish 28g SS aliens?
     
  40. KingPin!

    KingPin! In my defence, I was left unsupervised ^^ Staff Member Senior Moderator VU Donator Platinum Contributor Member For 2 Years VU Challenge Team Reviewer

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 23, 2016
    Messages:
    7,248
    I tried mate but just cannot for the life of me get the bloody frames to stay on top of the verticle ribbon stack!

    Think I need to try a different binding approach in all honesty
     
  41. Whiskeywarrior

    Whiskeywarrior Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    555
    There is other ways to do them. Try doing a decore on 30g and wrapping that on 4 cores of 26g. You can leave that as is or you can put a small inlay on it.

    And that will do just fine @Jriley should heat up quick.
     
    KingPin! and Jriley like this.
  42. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Ok yesterday was full of fails trying to frame .4 and .3 ribbon .. But today i feel ittt
     
    SignMan likes this.
  43. SignMan

    SignMan Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 19, 2016
    Messages:
    657
    That was an old issue I was having. I used to use a key ring but found I like ribbon sliders better. A key ribh wouldnt work on that particular issue I was talking about though. If the ribbon is taller than the frames the key ring wont be able to hold the frames. Once I figured out that 26g wire has a .4 diameter I was all set.
     
    BKTOAD likes this.
  44. Whiskeywarrior

    Whiskeywarrior Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2016
    Messages:
    555
  45. whiteowl84

    whiteowl84 Silver Contributor

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    995
    Build with mostly SS and n80.
    7ply, 26g frames, 4 wraps 3 mm.
    4x 28g aliens all SS or 5x 28g all n80.

    I build around 0.07 for HG2s so you'll be fine with lower if you use little to no kanthal.

    Sent from my E5306 using Tapatalk
     
    raymo2u and Jriley like this.
  46. Carambrda

    Carambrda Gold Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2017
    Messages:
    3,446
    Never tried the button with 40g. With 38g Ni80 it works fine for me, but I added a weight to the little piece of wire that's tied to the button, and I didn't use my drill at full speed... the end result was my second coil build that I ever made, which ended up looking like this:

    build2.jpg
     
    mach1ne, Th3T, Whiskeywarrior and 2 others like this.
  47. SignMan

    SignMan Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Dec 19, 2016
    Messages:
    657
    That's a mean looking setup man! The black paints are a perfect match
     
    Th3T and KingPin! like this.
  48. Matty Vapes

    Matty Vapes Silver Contributor Member For 1 Year

    Blog Posts:
    5
    Joined:
    Jun 29, 2017
    Messages:
    677
    My first build.jpg

    Lol Sorry if this is out of place among all these crazy builds but this is my first build ever..
     
  49. Cormic

    Cormic Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Mar 8, 2017
    Messages:
    101
    This thread chronicles the advancement of many people's builds. And is packed full of all kinds of useful info. One of my favorite parts of the forum. It seems to me this is the exact place to post your first build. And it looks like it came out nice!
     
  50. Jriley

    Jriley Bronze Contributor Member For 2 Years

    Blog Posts:
    0
    Joined:
    Nov 1, 2016
    Messages:
    312
    Fuck yes, DKP for cormic.
    Remember your first coil build and what page its on, then a year from now go find it like a lost child "awww how cute.." then throw your alien staggered triple staple fraple fralien pic out
     
    MWorthington, Th3T, SignMan and 3 others like this.

Share This Page

Close This Message